2013. október 27., vasárnap

Halloween töklámpás




Halloween október 31.-ke  éjszakáján van,  a boszorkányok a kísértetek és a szellemek ünnepe. Az ősi kelta hagyományokból alakult ki, miszerint ezen az éjszakán, az előző évben meghalt bűnösök lelke visszatér, hogy engesztelést nyerjen és a mennyországba jusson. Legismertebb szimbóluma a töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak, hogy a halottak szellemei hazatalálhassanak. Régen csak az angolszász országokban tartották, de ma már az egész világon elterjedt és a bulizós, játékos hangulata miatt a gyerekek kedvence lett. Öltözzetek minél őrültebb jelmezekbe, faragjatok töklámpásokat és ijesztgessétek egymást! Lehet szaladgálni, elbújni, megtalálni és visítani. De csak módjával, nehogy a szomszédokat is elűzzétek! 




Töklámpás
Keressetek szép kerek, sárga tököt. Mossátok meg és a szebbik felére rajzoljátok ki a szemeket meg szájat. Minél ijesztőbbet, annál jobb! A másik felén egy vékony, hegyes késsel vágjatok ki egy akkora kerek részt, ahol benyúlhattok és egy kanállal a tök belsejét kikaparhatjátok. Most a körvonalak alapján, óvatosan, szúró mozdulatokkal kezdjétek kivágni a szemeket meg a szájat. Csak kis részeket vágjatok egyszerre, mert a friss tök hamar bereped. Ha kész van, tegyetek bele teamécsest, gyújtsátok meg és rakjátok az ablakba vagy az ajtó elé. Óvatosan bánjatok a késsel és ne kapkodjatok, hogy ne okozzatok sérüléseket magatokon! 





Tökből nagyon szép virágtartót is tudtok készíteni. Ehhez a tököt a száránál vágjátok körbe, a keletkezet lyukon vájjátok ki a tök belsejét és tegyetek bele virágokat. 




Megjelent az októberi Szemfüles magazinban.


1 megjegyzés:

  1. Szia Edina!
    Nagyon vidámak ezek a töklámpások, olyan kedves, mosolyra fakasztó látvány. Nagyon ízléses a tökből készült virágtartó, a virágkompozíció gyönyörű.
    Gratulálok! Marica

    VálaszTörlés

Szia ! Örülők, hogy nálam jártál ! Gyere máskor is :)